SENSE ELECTRICITAT? QUIN MÓN MÉS FRÀGIL QUE HEM CONSTRUÏT!

 

Quan marxi la llum, els pobres seran els menys perjudicats. Ells ja estan acostumats a la falta d’opulència lumínica, calòrica, comunicativa, dinerària i totes aquestes coses que, quan siguem a les fosques, notarem els privilegiats que encara podem anar a treure diners d’un caixer automàtic.

 

A les oficines bancàries ara ja no dispensen els nostres diners, aquells que presumptament custodien. És com si es quedessin els nostres sous, i quan anem a pidolar diners en metàl·lic ens deriven cap a unes màquines, que són a fora, al carrer; unes màquines que, quan es fonguin els ploms mundials, deixaran de funcionar. I els empleats de banca no sabran què fer sense ordinadors i tauletes, ja no sabran comptar bitllets com feien els seus predecessors en aquells bancs rudimentaris on, almenys, ens donaven els nostres doblers.

 

Quan marxi la llum, percebérem el fred que passa tanta gent a les ciutats i als pobles. Jo sóc un privilegiat: tinc llar de foc i estufes de llenya. I he amuntegat fusta per cremar, com cada any. I recordaré quan, abans de la calefacció, estaves calentó al costat del foc i, quan anaves a l’habitació, et glaçaves perquè els llençols ho estaven, de glaçats, per més que la mama encengués alcohol de cremar en una palangana per ambientar la cambra. A ciutat, la gent haurà de tornar al gas butà, perquè sense electricitat no funcionen les calderes de gas, i totes les comoditats elèctriques que han anat comprant no serviran de res.

 

La sanitat, sense llum, farà que els metges escoltin els pacients, no la malaltia. Perquè sense proves i més proves que no es podran fer, hauran de donar el millor d’ells mateixos, tocar i tocar, escoltar i escoltar. Com ja fan els mestres de primària, mai no ho han deixat de fer (les bones mestres, és clar) i no els farà res haver de treballar sense pissarres digitals, ni projeccions de vídeos educatius, tornaran al guix i a la pissarra tradicional, aquella meravella sobre la qual van escrivint-se coneixements que no s’esborren del tot.

 

Tampoc no funcionarà internet ni els mòbils (o funcionaran fins que durin les bateries), no podrem veure pel·lícules per la televisió o els monitors de tot tipus que hem estat col·leccionant, creant un cementiri d’aparells que renovem compulsivament, impulsats per les fàbriques que treuen models nous i deixen de protegir els vells. Aquestes fàbriques s’extingiran, els grans capitostos entraran en fallida, els oligopolis s’ensulsiaran, i la gent que hi treballa hauran de tornar a ser classe obrera i hauran de fer bons els pronòstics de Marx i Engels, millorant les pràctiques revolucionàries fracassades.

 

I l’art? Òndia, els escriptors hauran de tornar a escriure a mà (alguns mai no hem deixat de fer-ho, veritat, col·legues) o amb màquina d’escriure. I els artistes visuals s’hauran de reinventar: s’han acabat les instal·lacions audiovisuals, l’alta tecnologia que algunes vegades necessita d’un suport extern perquè entre la idea de l’artista i la seva resolució no hi ha prou destresa. No, no vull dir que s’hagi de tornar a la pintura de cavallet, a l’escultura de marbre. No, us ho demano de genolls: no cal tornar als paisatges i als retrats a la llum d’una espelma, no cal fixar-se amb la història de l’art sagrada (més aviat, sacralitzada) que ens han venut, que hem venut dia rere dia. Potser, sense llum, l’art ha de ser al carrer. I reinventar-se cada dia.

 

I, tanmateix, ningú ha de patir, excepte els pobres que ja no saben què és treure diners dels caixers ni connectar-se a internet ni fer-se proves mèdiques complexes ni llegir un bon llibre a la llum d’una làmpada de leds... Les companyies elèctriques i els governs que les sustenten segur que ja estan inventant noves fórmules per a tenir-nos a tots amb l’enteniment ben embegut.

 

  1. Narcís Coderch
    | Respon

    Quan anem al super haurem de repassar el canvi,…tot serà com abans però en lleig, a la fleca no ens faran la torna amb coca de flaquer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *