LAURA ROSEL: EL DOCTOR ORIOL MITJÀ ÉS EL PROBLEMA?

 

El passat 16 d’octubre, Laura Rosel, en el seu editorial del programa Els Matins, de Catalunya Ràdio (recordem-ho: la ràdio nacional de Catalunya), va carregar contra Oriol Mitjà. Va carregar contra ell amb una duresa extrema. Per què? Se suposa que la periodista responia unes declaracions fetes un dia abans en què l’investigador venia a dir que el govern català ha demostrat la seva incompetència en la gestió de la pandèmia, reblava específicament en contra de la falta d’humilitat (i de coneixements) de la consellera Vergés i, vatua l’olla!, demanava que, en unes futures eleccions, no permetem que aquests presumptes incompetents surtin escollits per a continuar enarborant la seva incompetència. Més clar, l’aigua.

 

Més enllà del soroll de les xarxes, d’aquests tuitaires de teclat fàcil que ens posem a favor d’un o d’un altre sense haver de demostrar la nostra pròpia competència (en epidemiologia, en aquest cas), l’editorial de Laura Rosel acarnissant-se sobre un entès en la matèria, és digna de perdre-hi dos o tres paràgrafs.

 

Abans que res, però, he de dir que, al meu modest entendre, és de sentit comú que el govern de la Generalitat ha demostrat incompetència en la gestió de la pandèmia. Si això d’incompetents fereix sensibilitats, ho podem dir d’una manera més lleugera: la seva gestió ha estat ineficaç en les residències de la gent gran, en les dotacions del servei d’atenció primària, en la tornada a les escoles dels alumnes, en les incoherències de les mesures que es dicten i allò que es deixa fer, i més i més. Incompetència o inutilitat. Una prova és que, des que el govern espanyol va suspendre l’estat d’alarma, i la gestió sanitària va passar a mans de la Generalitat, no hem anat a millor. Una altra prova és que, des d’aleshores, han anat dictant mesures que s’han tornat fallides per a frenar o per a invertir els índexs de propagació del virus. La prova final és que, ara, han tancat quinze dies els bars i els restaurants, entre d’altres mesures més o menys cosmètiques, però no s’han atrevit a impulsar-ne de més agressives. Tant se val si aquest govern és més “dels nostres” que si fos un govern “dels altres”: Oriol Mitjà no diu que siguin incompetents com a polítics independentistes, sinó incompetents com a administradors d’una situació sanitària tan complexa com la que vivim des de fa tants mesos.

 

La meva opinió, la que acabo d’expressar en el paràgraf anterior, però, és irrellevant, amb sentit comú o sense. El que resulta significatiu és que una periodista es posi en contra d’un epidemiòleg quan el metge diu coses que no agraden al govern de la Generalitat. Laura Rosel deia que les declaracions que havia fet Mitjà no ajudaven gens, “però gens” subratllava. I ella, com ho sap? Sota quins criteris científics opina, ella? Ella i tots els qui, per les xarxes, recolzen les seves paraules perquè pensen que, així, recolzen el govern català?

 

He gastat una mica de temps, indagant en els repertoris científics que trobes per la xarxa, i he comprovat que Oriol Mitjà té un currículum sobre la matèria de traca pirotècnica. Jo sóc el primer que he passat mitja vida a la universitat i sé que tenir el doctorat i publicar molts estudis no significa directament que tinguis raó. Però entre els qui fan tuits per les xarxes sense cap coneixement o els qui han demostrat una dedicació al problema sobre el que opinen, em decanto per una certa meritocràcia, què voleu que us digui? Us recordo que Catalunya, no fa gaire, va tenir un president de la Generalitat que a penes havia acabat els estudis preuniversitaris, que amb prou feines parlava la llengua catalana (tot i que és cert que s’hi esforçava) i que, per dir-ho tot, no va ser president pels seus coneixements, sinó per haver ascendit al màxim poder en la cúpula d’un partit polític. En conseqüència, per més independentista que un sigui, quan ens enfrontem a un virus que està deixant tantes víctimes als hospitals (els morts i els pacients amb seqüeles) i als carrers (la pobresa dels qui ja fregaven la pobresa), faig poc cas d’una periodista que surt a salvar la ineficàcia provada d’un govern amb la vella tàctica de desacreditar el que ha fet mèrits per dir el que li sembli més oportú.

 

Quina decepció, la Rosel. Quan la van fotre fora del programa “Preguntes Freqüents” de TV3, vaig fer un text d’urgència perquè em pensava que era d’una altra pasta. Però la seva incorporació als Matins de Catalunya Ràdio, substituint Mònica Terribas, ja va ser lletja. Però ara s’entén tot: la Terribas va dir que plegava perquè “l’engranatge grinyola”, en una clara referència a les pressions que rebia per part del govern per dir unes coses i callar-ne unes altres. Ara ja sabem que quan Laura Rosel va acceptar de substituir-la venia carregada de greix perquè l’engranatge deixés de grinyolar

 1. Angel Galan
  | Respon

  Es trist que les persones que treballin als medis de comunicacio aprofitin la seva situacio de l’us de la “pera” radiofonica per fer aquest tipus de declaracions posicionals i mes amb un tema tan serios com aquest.

  Si va fent així penso que la rebeldia d’aquesta noia, periodista, la portara a tenir de fer treballs de no cara al públic.

  Als afers del doctor Oriol Mitja, jo el considero una eminencia en la seva professió, i no pas la d’un politic que bla, bla, bla, i es decanta al so de la música que altres li toquen.

  Personalment he anat seguin de molt de prop el tema des d’un principi i no solsament el que diu la premsa, si no de persones directes vinculades a la sanitat, ells si veuen el que realment hi ha i és.

  I crec que no s’els hi ha tingut en compte, el que deient no ha interessat sigui pel motiu que sigui.

  Ell i altres professionals des un primer moment deien el que es tenia de fer i ningu els hi va fer ni el mes puto cas, i ja es veu, altre cop enrera i patin les conseqüències anem a cami de tornar a començar com a principis del mes de març, amb un agreuxant, els professionals sanitaris ara estan axhaust.

  I ara quant algu si li ocorreixi vinga a fer el paparina a tornar a picar de mans a les vuit del vespre per donar-lis agraïment,
  Potser ara ens fotaran una botifarra com un piano i ens la tenim ben guanyada.

  Penseu que la societat de carrer ni el govern no els ha ajudat a res. Quant a calgut fronteres obertes, gent cap aqui i cap alla i com diuent, el bichu a la seva salsa i anant fent.

  En fi, que tinguem sort,
  I que aquest mal son passi aviat.

  I si amb aquestes ratlles fereixo la sensibilitat d’algú que em disculpi hi ho matissi de valent, potser mes endevant em dongui la raó.
  Estem amb una crisis sanitària i aixo es molt greu mes que una crisis economica, perque amb una situacio d’aquestes caracteristiques no ens hi haviem trobat mai, i aqui s’ha de deixar parlar i fer a qui ens ha de socorrer en cas de pescar-ho, perque tal i com es veu tots estem al pot.

  No m’allargo mes.

  Salutacions i gràcies per deixar exposar el meu punt de vista.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *