CATALANES I CATALANS: A TV3 I CATALUNYA RÀDIO ENS VOLEN IDIOTES

 

 

Poca broma!
El nou director de TV3 ha dit que “vol despolititzar una part de la graella” de la televisió pública catalana “i oferir més entreteniment”.
Ho veieu tan clar com jo, veritat? Si la majoria de la graella de TV3 ja és pur entreteniment, el que vol dir aquest “geni” és que, tret dels informatius (vull suposar), tota la resta de la televisió catalana ha de ser per passar el temps, és a dir, un passatemps, una llista de programes superflus, complaents, més aviat condescendents, que facin riure l’espectador (o que facin riure als qui fan el programa, que no és el mateix) o, per dir-ho d’una sola manera, que tornin la seva audiència en una massa sense esperit crític.
Anava a dir que els directors dels mitjans públics catalans ens volen tornar a aquella època del “Ha!Ha!Ha!”, de quan els periodistes i/o còmics havien estat col·locats als llocs més elevats per part del govern de la Generalitat: Bibiana Ballbè havia de ser directora del Centre d’Art Santa Mònica; Miquel Calçada i Toni Soler van ser nomenats comissaris de la celebració del tricentenari de la derrota de 1714... En el meu llibre Contra la cooltura hi vaig dedicar diverses reflexions sobre aquest procés d’assimilació al riure, a la banalitat, a fer veure que la televisió catalana era una de les millors que es fan i es desfan, però sempre ocultant que això era mentida. Una absurda mentida.
Anava a dir que el govern i els partits polítics en general (els catalanistes i els constitucionalistes, els de dretes i els d’esquerres, que en això tots volen el mateix) volien tornar a aquella època de trivialitat mediàtica, però és que no n’hem marxat pas d'aquells temps: Toni Soler, Polònia, Llucià Ferrer, Empar Moliner, el Peyu i el Bricoheroes, concursos musicals que imiten programes de les cadenes privades, tertulians aferrats a la cadena que abans que comencin a parlar ja saps què diran, divertiment i més divertiment... I Sigfrid Gras diu que vol "despolititzar" la graella de TV3. És un cínic: el que vol dir és polititzar-la d'una manera que interessi als qui manen i a la veu dels amos, que Gras i Borda representen tan bé.
A Catalunya Ràdio passa exactament el mateix: programes on els seus locutors riuen les seves gràcies entre ells, en comptes de respectar els seus oients; dedicar a l’esport una informació sobredimensionada (especialment quan no hi ha notícies), fent programes de dues hores on es debat sobre la insubstancialitat absoluta del món de l’esport, alliberant-la i ocultant els diners que s’hi mouen immoralment; rebutjant com a la televisió de qualsevol esment d’una cultura que no sigui, ella també, condescendent, espectacular per espectacular, suposadament nobiliària...
No cal que continuï. He escrit massa vegades sobre això. I no hi ha solució possible, mentre tothom (sí, tu mateixa, amiga o amic) vagi votant aquests partits polítics que, per damunt de la seva ideologia, el que volen és fer servir els mitjans de comunicació com a una essència endormiscadora, que ens torni a tots uns apàtics que, finalment, riem amb les bromes idiotes de les que riuen els locutors i tertulians que van als estudis de Catalunya Ràdio i de TV3 a fer veure que Catalunya és el millor país del món. Després, surts al carrer i veus que això no és veritat. Però ja han aconseguit que sortim de casa desarmats, amb un somriure idiota dibuixat al rostre.
Poca broma? Cap ni una, collovaris!, que la cosa és molt seriosa. I estem dirigits per interessos bastards.

  1. Joan
    | Respon

    Hi estic totalment d’acord, i el pitxor és que veig que no si pot fer res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *